Napelem Blog

megujulo-energia-tevhitek

Megújuló energia tévhitek – 4 tévhit a megújuló energiáról

Képzelj el egy világot olyan világot, ahol nem az olajtól vagy a nukleáris energiától függünk, egy olyan világot amiben a energia tiszta, biztonságos és mindenki számra elérhető.

Ez a világ karnyújtásnyira van, napjainkban minden adott egy életképes, megbízható megújuló energia “forradalomhoz”. Alább összeszedtük, hogy milyen tévhitek élnek sokunk fejében az alternatív, megújuló energiával kapcsolatban, és hogy azok miért tévhitek.

Tévhit 1. A megújuló energia túl drága

Az utóbbi években a szél, és főleg a napenergia jelentős mértékben vált olcsóbbá, sőt, a megújuló technológiák ma már a leggazdaságosabb megoldásoknak számítanak a legtöbb országban. Hogy ki mondja ezt? A következő források:

Citigroup: A megújuló energia korszaka már itt van. Egyre inkább versenyképes a gáz és nukleáris energiával szemben. Forrás

Deutsche Bank: A napenergia már támogatás nélkül is a legversenyképesebb energia a világ 19 piacán. 2014-ben az árak további csökkenése várható. Forrás

Tévhit 2. A megújuló energia ötlete jó, de nem elég a szükséglet kielégítésére

A megújuló energia bevetésre kész, már rengeteg országban működik megbízhatóan.

Nemzetközi Energiaügynükség: “Bármelyik ország képes lehet a szél és napenergia költséghatékony és magasfokú kihasználására.” Forrás

2050-re, szinte minden energiaigényt kielégíthetne a megújuló energia. Forrás

Németország (Európa legnagyobb gazdasága) áramigényét már 25%-ban a megújulók teszik ki és 2050-re a 80%-ot tűzték ki célul. Forrás

Spanyolország áramigényének 42%-át megújulók adták 2013-ban Forrás

Portugália 2013 első negyedévében, áramigényének több mint 70%-át megújuló energia tette ki. Forrás

Tévhit 3. A megújulók nem tudnak elég áramot adni az év minden napján

A megújulók minden energiaigényünket ki tudják szolgálni, méghozzá biztonságos és megbízható módon. Egy teljes ország esetében a kulcs a különböző megoldások okos kombinálása, a nap- és szélenergia, biogázok, biomassza és geotermikus források együttes felhasználása. Megfelelő tervezéssel és a termelt energia megfelelő elosztásával kiegyensúlyozott energiatermelés és szolgáltatás érhető el.

Nincs ez másképp a háztartásoknál sem, a megfelelő megoldások kombinációjával egy kis családi ház is teljesen önfenntartó tud lenni. Még Magyarországon is tud annyi napenergiát termelni egy háztartás hogy az lefedje az éves áramigényének a többségét.

Tévhit 4. Nem lehetséges megújuló energiára váltani

Ahhoz hogy teljesen megújuló energiatermelésre hagyatkozzunk 3 lépés vezet:

Növelni kell az energiahatékonyságot, ez a legfontosabb. Okosan kell felhasználni az energiánkat, hogy adott mennyiségből a legtöbbet tudjuk kihozni.
A befektetéseket a megújulókat felhasználó projektek felé kell terelni, és a befektetések mértékét fokozatosan növelni.
Minden más energiatermelési módra (pl.: atomerőműépítés) irányuló fejlesztést leállítani.

Hogyan tovább?

A fent leírtak igazak ország és kormányzati szinten, de igazak az egyes emberek, családok szintjén is. A “forradalom” az egyes háztartások szintjén kezdődik. Tarts velünk és a megújuló energiával egy fenntarthatóbb és olcsóbb energiát termelő világ felé!

Forrás
Megosztom