A napelem rendszer tervezés 3 lépése

1. A napelemes rendszert az áramfogyasztásunkhoz tervezzük

Először is ellenőrizzük az egész évi kWh (kilówatt óra) fogyasztásunkat. Ezt megtehetjük, ha egy havi villanyszámlánkat előkeressük és azon megnézzük a fogyasztott kWh mennyiséget. Havi áramfogyasztásunk azonban szezonálisan eltérhet (télen általában több áramot használunk , mint nyáron), így ennek pontos megállapításában az adott áramszolgáltatónk ügyfélszolgálata lehet segítségünkre.

2. Számítsuk ki, hogy hány Watt napelemre lesz szükségünk

Amennyiben csak egy havi kWh számunk van számla alapján, ne felejtsük el megszorozni 12-vel, hogy az éves fogyasztást megkapjuk.
Nagyságrendileg egy nagyon egyszerű módszerrel tudjuk kiszámítani a szükséges napelem mennyiséget: az éves kWh fogyasztás 85%-át kell vennünk, ezzel megkapjuk azt a Watt mennyiséget, amennyi napelemmel terveznünk kell. Pl. egy átlagos családi ház esetén évi 3600 kWh fogyasztás alapján tehát 3060 W (3600*0,8), azaz nagyjából 3kW napelemre lesz szükségünk.
A pontos számítás természetesen ennél összetettebb, hiszen itt nem csak a tető tájolását (ideális a déli irányú) kell figyelembe kell venni, de dőlésszögét (ideális a 30-40 fokos) is. Az esetleges árnyékolás és a földrajzi helyet is fontos tényező, mert eltérés tapasztalható még Magyarországon is. (Pl. Sopron és Szeged napsütéses órái sem egyeznek meg)
Mindezeket a tényezőket figyelembe vevő fotovoltaikus információs rendszerrel ki tudjuk számolni, hogy hány Watt napelemre van szükségünk. (Érdemes a becsült veszteséget 10%-ra állítani a pontos várható eredményhez).

3. Megfelelő teljesítményű inverterrel és elegendő rögzítéssel számoljunk

Figyeljünk arra, hogy inverterre nem szabad nagyobb teljesítményt rácsatlakoztatni, mint az adatlapján van megadva Wattban a “max DC power” sornál. Ugyanakkor alultervezni sem érdemes, mert ennek eredményeképp az inverter rossz hatásfokkal fog átalakítani – azaz értékes kWh-kat vesztegethetünk el. 
Az inverter rögzítésének módját pedig a tető fogja meghatározni: lapos- vagy nyeregtető, cserép, pala vagy lemez – természetesen mindegyikre létezik megfelelő rögzítés.Share this story